Tvillingarna Tuttle och den mirakulösa blyertspennan

RECENSION

Namn:

Tvillingarna Tuttle och den mirakulösa blyertspennan

Boktyp:

Barnbok. Inbunden. 50 sidor.

Lästid:

20 - 40 minuter

Sammanfattning:

En bok för alla som på ett lättsamt och underhållande sätt vill visa sina barn hur frihet, ekonomi och samhälle fungerar. Speciellt intressant för den som vill samtala med sitt barn och hjälpa dem till nya insikter och djupare förståelse. Helt enkelt en bra start på ditt barns resa mot ekonomisk förståelse.


Martin Wickman, 16 juli 2016 


En ovanligt smart barnbok

När jag och min dotter läser om den mirakulösa blyertspennan slås jag av hur annorlunda hon reagerar jämfört med de vanliga böckerna vi brukar läsa. Som femåring är det mest prinsessor, feer och magiska världar som gäller, men här är det helt klart något annat på gång. Redan efter ett par sidor spetsar hon öronen och börjar intresserat ställa frågor. Hon anar att det här är någonting utöver det vanliga.

Vi får följa de nioåriga tvillingarna Emma och Emil på en fantastisk upptäcktsresa där vi ska lösa mysteriet varför det inte finns någon enskild person som vet hur man tillverkar en blyertspenna.

Svaret är att ingen människa vet.

Det finns faktiskt inte någon som kan förklara hur det går till när hundratusentals, förmodligen miljontals människor samarbetar för att tillverka något så enkelt som en simpel penna.

Med ett barns nyfikenhet guidas min dotter och jag i jakt på svaret. Vi får en liten, liten inblick i hur en blyertspenna blir till. Vi färdas till Indien och Afrika. Vi får lära oss hur miljontals människor från jordens alla hörn frivilligt samarbetar för att producera denna enklaste av vardagsföremål. Vi får också veta hur denna process är hemligheten till allt välstånd.

Vad är det som får världens människor att frivilligt organisera sig för att skapa så mycket välstånd och rikedom för så många som möjligt?

I Den mirakulösa blyertspennan får vi lära oss grundläggande ekonomiska principer, hur konkurrens fungerar, om arbetsdelning och hur den fria marknaden leder till samarbete över gränser och ökar mänsklighetens välstånd.

Det visar sig vara en lika magisk historia som vilken prinsessaga som helst. För det är verkligen magiskt vad som händer när människans kreativitet och arbetsvilja får möjlighet att blomstra. Skillnaden här är att det är på riktigt. Och det sker dagligen framför våra ögon.

Jag kan nästan se kugghjulen snurra i dotterns huvud när hon försöker sätta ord på detta. Men förvånande nog verkar det som hon inte tycker det är speciellt konstigt eller svårt alls. Tvärtom sjunker det hela in som något högst naturligt och enkelt. Det slår mig då att hon precis fått lära sig saker som vi andra aldrig fått chansen att lära oss.

En barnbok. En enkel, illustrerad barnbok lyckas presentera och lättsamt lära ut koncept som få vuxna känner till och ännu färre förstår. 

I skolan får vi lära oss att ekonomi är något svårt och komplicerat. Något som måste tyglas och kontrolleras. Något som endast personer rätt bakgrund kan förstå sig på. Något som vi andra inte ska bry oss om. Något vi bara ska ta för givet.

Men är det så?

Är det verkligen så att vi ska ta för givet att vi kan flyga till andra sidan jorden på några timmar. Att våra butiker dignar av produkter, att vi kan köpa vad vi vill, att våra telefoner innehåller mer information än alla bibliotek i världen, att vi har tillgång till ett fantastiskt utbud av valmöjligheter, dygnet runt, året om. Kan vi ta det för givet?


Att läsa Den mirakulösa pennan tillsammans med sitt barn är en bra tillfälle att förklara vad som krävs för att den här processen ska fungera... och vilka krafter som vill motarbeta och förstöra den. 

Boken vänder sig till barn som ska eller snart ska börja skolan. En femåring kan ha lite svårt att hänga med i alla detaljer, men den är ändå så enkel att en ung person kan förstå och bilda sig en egen uppfattning.

SAMMANFATTNING

Den mirakulösa blyertspennan är en spännande bok för alla barn (5+ år) som på ett lättsamt och underhållande sätt visar hur frihet, ekonomi och samhälle fungerar. Speciellt intressant för den förälder som vill samtala med sitt barn och hjälpa dem till nya insikter och djupare förståelse. Rekommenderas varmt!


5 / 5

Det som är bra:
  • Pedagogiskt upplagd med många tankeväckande ideér
  • Många förklarande illustrationer
  • Tar upp viktiga saker på ett enkelt sätt
Mindre bra:
  • Vissa ord kan kräva förklaringar
  • Tvillingarna är lite för hurtiga för min smak

Boken är skriven av Connor Boyack, rikligt illustrerad av Elijah Stanfield och översatt till svenska av Klaus Bernpainter. Den bygger på Leonard Reads klassiska essä I, Pencil från 1958.

Passa på!

Ge ditt barn en första inblick hur ekonomi fungerar

En färgglad, illustrerad barnbok för alla ungar från fem år som vill lära sig mer om hur vår fantastiska värld fungerar och varför frivilligt samarbete är grunden för all vår rikedom och civilisation.

More...